torsdag 13 december 2012

Movievillains, 11-15

11. Gozer the Gozerian från Ghostbusters. Skitläskig gud, spelad av en pinnsmal, dubbad fotomodell (för att hon inte kunde uttala ordet "You", utan att det lät som "Jew"... det är sant). En av de första filmkaraktärerna jag drömde mardrömmar om.
12. Lucy Liu som O Ren Ishii. Kill Bill har en shitload med häftiga skurkar. En av de absolut coolaste är Yakuza-bossen O Ren. Inte bara för att hon styr ett gäng med 88 kostymklädda svärdsmän, utan också för att hon har ett häftigt svärd med sig hela tiden och går klädd i Lady snowblood-kimono.

En av de läskigaste filmerna jag sett på senaste åren är Lars von Triers "Antikrist". Dom där tre läskiga djuren som tydligen är metaforer för nånting, skrämde livet ur mig under båda sittningarna (Jag var tvungen att ge filmen två sittningar, för att jag skulle orka mig igenom den).

14. Wicked Witch från... är det öst eller väst? Wizard of Oz är en klassiker jag ser runt jul varje år, men jag lyckas aldrig komma ihåg om hon är häxan från öst eller väst (Förlåt, Channa). Hur som helst, så är det en häftig filmskurk som för evigt har satt tonen för hur alla häxors utseende ser ut.

15. Delbert Grady från "The Shining". Brrrrr, läskig jävel. "My girls, sir, they didn't care for the Overlook at first. One of them actually stole a pack of matches, and tried to burn it down. But I "corrected" them sir. And when my wife tried to prevent me from doing my duty, I "corrected" her." Nördtrivia: Philip Stone är en av få skådespelare som fått medverka i mer än en Kubrick-film: han spelade Alexs pappa i Clockwork.

Inga kommentarer: