söndag 26 juli 2015

Popkulturellt: Dc Comics kvinnor tar plats!

Jag har just druckit kaffe, så här kommer lite Ranting om Wonderwoman och DC Comics-kvinnor...

Det talas mycket om att Läderlappen och Stålmannen kommer mötas på film nästa år. Nåt som faktiskt är ännu större är att Mirakelkvinnan, efter ca 74 års existens, äntligen ska porträtteras i spelfilm.

Amerikansk fandom gnäller över att Gal Gadot inte är tillräckligt snygg (!) eller har tillräckligt med muskler (!!). De största riskerna för Wonderwomans karaktär är ifall hon får en marginaliserad roll i handlingen och att hennes utseende kommer vara upphov till fortsatt sexualiserande av kvinnliga superhjältar (vilket i sig är omöjligt att stoppa. Tack för den, 4chan, 9gag osv.)

Personligen så är jag nöjd. Wonderwoman, alias Diana Prince, är förgrundsgestalten för Asskicking och Girlpower och nu ska hon äntligen hamna på film. Och inte nog med det! Hon kommer få en egen solo-film! Om några år kommer vi förmodligen få se paradisön Themiscyra där alla amazoner lever och tränar inför krig. Och det ska bli kul att se vilka skurkar som kommer dyka upp: klassiska Cheetah? Lex luthor-klonen Maxwell Lord? Eller kanske First Born som nyligen introducerades i Dc Comics nysatsning new 52?

Äntligen får småflickor en superhjälte att se upp till. När pojkar på skolgården lekt superhjältar, då har dom alltid haft ett tjugotal film-adapterade hjältar att välja mellan. Vad har flickorna haft? Enbart Pippi Långstrump och Katniss Everdeen (för jag antar att de flesta föräldrar inte låter barn se Alien, Kill Bill eller Mad Max: Fury road).

Som stolt DC Comics-fan så gläder det mig att det faktiskt satsas på att vinna över tjejerna. Wonderwoman är inte ensam: Batgirl och Harley Quinns respektive serier säljer som smör och nästa år debuterar tv-serien DC Superhero Girls, där deras kvinnliga karaktärer ligger i fokus . Vad som egentligen skulle kunna beskyllas för att vara en simpel cashgrab (det är ju DC... Vad gör dom inte för att tjäna pengar?), så satsas det på att presentera olika tjejer mer olika utseenden, hudfärg och färdigheter. Och karaktärerna har inte getingmidjor som disneyprinsessorna eller Bratz-dockorna. Detta bådar gott för utvecklingen.

Det känns jättebra att DC, trots sina ständiga snedsteg (se hemsidan "hasdcdonesomethingstupidtoday.com). Gail Simone och Amanda Conner är två av DCs mest säljande författare och det bådar gott för framtiden.

Inga kommentarer: